Odată cu apariţia dentiţiei temporare se ivesc și problemele. Lipsa de igienă, neglijenţa părinţilor și absenţa sfatu rilor medicale îi pot pune pe cei mici în situaţii neplăcu te, ivindu-se cariile.
Dinții de lapte se pot caria asemenea celor permanenți, diferența mare este că structura dinților temporari este diferită față de cei permanenți, având mai puțin smalț, mai puțină dentină și o cameră pulpară foarte voluminoasă. Cu alte cuvinte, situația se poate agrava pe zi ce trece, de la un punct de carie, în scurt timp se poate ajunge la abces dentar și apariția problemelor de sănătate. În același timp, nu trebuie să privim indiferent, orice problemă stomatologică complicată ar putea cauza mari neplăceri. Ca atare, atunci când caria ajunge la nerv, copilul va fi destul de afectat.
De aceea, părinții trebuie să înțeleagă că vizita la medicul dentist pedodont nu este un moft ci o necesitate. Astfel, cel mic va trebui să meargă în vizită la specialist nu numai atunci când măseluța doare, așa cum se întâmplă de obicei, ci și pentru prevenție. Ajunși în cabinetul Kids Dental Studio, copiii vor deveni prieteni atât cu medicul stomatolog, cât și cu personajele îndrăgite ale centrului medical – setilă, trompiță, periuța gâdilici. Totul va deveni o joacă, micuțul revenind oricând cu plăcere și mai ales fără frică.
Medicul dentist pedodont trebuie să informeze părintele despre igiena pe care să o adopte acasă, să nu alăpteze copilul excesiv la sân/biberon, în special pe timpul nopții deoarece doar așa se poate evita apariția cariilor de biberon. Când totuși acestea apar, evoluția lor este una destul de rapidă, caria înaintând cu repeziciune. Tratamentul la vârste mici devine complicat, datorită lipsei de comunicare. De obicei, în cazul infecțiilor dentare la vârste mici se va recurge la anestezia generală pentru tratamentul acestora, în așa fel încât copilul să nu fi traumatizat.
Pentru copiii care nu își pot învinge teama de dentist se folosește inhalosedarea care reprezintă o metodă de sedare conștientă a pacientului. Este recomandat începând cu vârsta de 3 ani deoarece cel mic trebuie să fi cooperant și să înțeleagă că trebuie să respire doar pe nas. În caz contrar, procedura nu va funcționa.
Cariile și problemele de sănătate
Netratarea cariilor copiilor în timp poate afecta întregul organism, producând afecțiuni ce se pot trata destul de greu.
Așadar, pe cât de mică, pe atât de mult rău va putea face o carie.
Iată câteva dintre cele mai comune afecțiuni pe care le poate provoca:
- dispersarea bacteriilor în sânge
- afecțiuni cardio-vasculare
- afecțiuni ale căilor respiratorii
- afecțiuni ale rinichilor și articulațiilor.
Pentru evitarea apariției cariilor de biberon trebuiesc evitate următoarele lucruri:
- hrănirea și adormirea copilului cu lichide îndulcite;
- folosirea suzetei sau tetinei biberonului cu lichid îndulcit pentru liniștirea copilului;
- favorizarea transferului bacteriilor orale de la părinte către copil prin folosirea în comun a ustensilelor și a vaselor;
- prezența în cavitatea orală a unui nivel crescut al bacteriei „Streptococcus mutans” – răspunzătoare de inițierea procesului carios.
Important este ca procesele inflamatorii și infecțioase datorate cariilor dinților de lapte netratați pot afecta mugurele dentar al viitorului dinte permanent, iar dinții temporari extrași prea devreme din cauza cariilor pot afecta poziția dinților permanenți și spațiile interdentare, find nevoie de ajutorul aparatelor dentare pentru corectarea danturii.
În cazul infecțiilor dentare se face tratamentul de canal cu obturația și reconstrucția dintelui. Dacă dintele nu se mai poate salva, atunci se recurge la extracție, iar pe laterală trebuie așezat menținător de spațiu, așa încât să se asigure spațiul suficient necesar erupției dintelui permanent (premolarul), prevenind astfel înghesuirea acestuia.
Atunci când copilul crește, încă de la vârsta de 4 anișori, trebuie folosită ața dentară, prevenind astfel cariile interdentare ce vor afecta destul de ușor doi dințișori.
Cu cât vizitele la medicul dentist pedodont sunt mai dese, cu atât prevenția va fi mult mai ușor de realizat.
Mergeți cu cel mic la controale regulate la 4-6 luni pentru un zâmbet frumos și sănătos!
Mediu prietenos, din grijă pentru cei mici 2inkle Dent este cabinetul în care copilul dumneavoastră va găsi căldură, distracție și profesionalism, nevoi întâlnite în stomatologia pediatrică. Lucrul cu micuții pacienţi cere o altă abordare față de lucrul cu adulţii, de aceea, aici totul este făcut din grijă pentru cei mici.
Scaunul în formă de dinozaur, camera de joacă, dar și personajele preferate vor face plăcută șederea în aceste locuri.
Related posts
Ce este placa dentară/bacteriană? PLACA DENTARĂ este pelicula aderentă care se formează pe dinți. În combinație cu glucidele (zaharuri) formează […]